nieuws

19 jan 2002, 00:12

'Monsterproces' tegen knoeiend bedrijf Groningen

De rechtbank in Groningen heeft vijf dagen uitgetrokken voor de strafzaak tegen het chemisch bedrijf Elektroschmelzwerk Delfzijl (ESD). Volgens justitie overtrad het bedrijf tussen 1994 en medio 1998 allerlei milieuwetten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

ESD knoeide met de cijfers over de uitstoot van schadelijke stoffen door de ontzwavelingsinstallatie, waardoor het Rijk 17,5 miljoen gulden subsidie aan ESD uitkeerde. Justitie wil dat bedrag van het bedrijf terugvorderen. Het bedrijf wordt ook beschuldigd van overtreding van de wet bodemverontreiniging omdat er grote hoeveelheden verontreinigd afval, onder meer met zware metalen, op het bedrijfsterrein in Farmsum waren opgeslagen.
Behalve het bedrijf zelf zijn ook twee leidinggevenden gedagvaard. Het betreft de 56-jarige F.S. uit Meedhuizen en de 57-jarige P. K. uit Delfzijl. De rechtbank reserveerde vijf dagen voor de behandeling wegens de ingewikkelde materie. De dagvaardingen hebben de omvang van een boekwerk van 155 pagina’s met bijlagen.
In het voorjaar van 1998 kwam het onderzoek op gang bij het bedrijf dat cokes en zand verwerkt tot het halffabrikaat silicum carbide. Daarbij wordt zwaveldioxide uitgestoten. Na een huiszoeking bij het bedrijf waarbij de administratie in beslag werd genomen en bodemmonsters werden genomen ontkende directeur P.K. via de media nog uitdrukkelijk dat ESD de wet zou overtreden. Wel sprak hij over enkele incidenten in de ontzwavelingsfabriek die verantwoordelijk zouden zijn voor geuroverlast in de omgeving. De stoffen die daarbij vrijkomen waren naar zijn zeggen echter volkomen onschadelijk. De rechtszaak begint op 24 januari.