nieuws

15 jul 2011, 08:08 door Theo Sikkema

Bauke Mollema voelt zich heel langzaam beter; in eerste bergrit ruim een half uur achterstand

Bauke Mollema, Groningens veelbelovende deelnemer aan de Tour de France, vertoefde donderdag in de twaalfde etappe een groot deel van de dag in de zogenaamde bus. Dat is de groep van de renners die niet kunnen klimmen en elkaar opzoeken om niet te laat binnen te komen. Het feit dat Mollema daar zat zegt voldoende over hoe het met hem gaat. Normaal gesproken moet Mollema helemaal voorin de koers te vinden zijn. Een aandoening aan de luchtwegen staat een goed optreden in de weg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Mollema loopt sinds zondag met de gezondheid te worstelen en  daarvoor moet in een wereld als de Tour waar het om leveren van fysieke prestaties gaat onmiddellijk de tol betaald worden. Het bleek in de eerste beklimming van de dag al in de rit over 211 kilometer van Cugnaux naar Luz-Ardiden al. Op La Hourquette d'Ancizan bungelde de 24-jarige Raborenner voortdurend aan de staart van het peloton. Hij kon er nog net aan blijven hangen, maar op de Tourmalet was het snel gebeurd. Mollema kwam in een grote groep van ongeveer tachtig man te zitten helemaal achterin de wedstrijd.

Het was voor de Tour de bedoeling om kopman Robert Gesink te ondersteunen, maar Gesink vond zijn Waterloo ook op de Tourmalet. Zo was het een hele vervelende dag voor de Raboploeg. In de bus is het een kwestie van doorrijden en zorgen dat je op tijd binnenkomt. Op exact 33.05 minuten nadat de Spanjaard Samuel Sanchez zijn armen de lucht in had gestoken als winnaar van de etappe kwam de groep binnen. Mollema is inmiddels weggezakt naar de 88e plek in het klassement op ruim 56 minuten van gele trui drager Thomas Voeckler. Een jammerlijke constatering voor het talent uit Groningen.

Mollema had vooraf geen ambities voor het klassement, maar in goede doen zou hij zeker bij de beste dertig moeten kunnen rijden. De signalen uit Frankrijk zijn vooralsnog ook niet al te hoopgevend: "Het gaat niet al te best. Wel langzaam iets beter, maar vooral heel langzaam." Met name dat laatste doet vermoeden dat de kans voor Mollema om volgende week in de Alpen nog een rol van betekenis te kunnen spelen niet heel hoog moeten worden ingeschat. Hij is zelf wel hoopvol: "Vandaag zowel een grote domper voor de ploeg als voor mezelf. In de eerste echte bergetappe in de Tour in de bus binnengekomen is, ondanks de voorgaande dagen, niet waar ik op gehoopt had. Ik hoop de komende dagen elke dag wat te verbeteren zodat ik er in de Alpen weer kan staan."