nieuws

06 jun 2008, 13:01

Mogelijk onderzoek naar fraude ziekenhuis Winschoten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) overweegt een onderzoek in te stellen naar vermeende fraude in het Sint Lucas ziekenhuis in Winschoten. Uit interne e-mails die de NZa in haar bezit heeft, zou personeel worden opgeroepen patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis verblijven als klinisch te registreren. Dat wil zeggen dat de patiënt officieel een bed krijgt toegewezen en het ziekenhuis meer verzekeringsgeld ontvangt. Volgens het ziekenhuis gaat het hooguit om een paar gevallen van miscommunicatie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Ik vind het heel verdrietig dat er zo’n storm in een glas water van gemaakt wordt”, aldus medisch directrice van het ziekenhuis Els van der Wel. ,,Het is zeker geen beleid om zoveel mogelijk patiënten als klinisch te registreren. De mailtjes waar het om gaat stammen van een maand geleden en zijn gebaseerd op misverstanden. Die hebben we intern inmiddels opgelost. Bovendien wordt alles gecontroleerd, onterechte registraties zouden nooit door die controle komen.”

De NMa onderzoekt of er genoeg aanknopingspunten zijn om een onderzoek te starten. ,,We zijn momenteel hard aan het werk om te zien of een onderzoek zinvol zou zijn. Mocht dat zo zijn dan zullen we er zo snel mogelijk mee beginnen,” aldus een woordvoerster van de zorgautoriteit.
Ook zorgverzekeraar Menzis wil graag tekst en uitleg van de ziekenhuisdirectie over de vermeende fraude met verzekeringsgeld. ,,We nemen de boodschap in de e-mail hoog op. Daarom hebben we de directie van het ziekenhuis gevraagd om aanstaande maandag een toelichting te geven. Het kan en mag niet zo zijn dat een ziekenhuisbezoek verkeerd geregistreerd wordt, waardoor het ziekenhuis meer geld krijgt. Dat is fraude,” zo verklaart de voorzitter van de raad van bestuur van Menzis, Roger van Boxtel. De zorgverzekeraar neemt het signaal zo serieus dat het overweegt een onderzoek te starten naar de gang van zaken in alle ziekenhuizen. ,,Als blijkt dat hier meer aan de hand is, dan hebben we mogelijk een groot probleem”.