nieuws

11 mrt 2009, 20:08

Moet de Jumbo aan de rand van Groningen op zondag open, of niet? (WEBLOG)

Een van de vragen waar het Groningse gemeentebestuur over nadenkt is hoe de winkels in de wijken en in de binnenstad van Groningen behouden kunnen blijven. Voor veel van deze kleinere winkels is het zeer bedreigend wanneer er aan de rand van de stad grote supermarkten komen waar de consument op zondag kan winkelen. De fractie van de SP in de Groningse gemeenteraad vindt dat niet alleen de gemeente daar over na moet denken, maar ook de inwoners van Groningen. Die zouden er zelf gewoon voor kunnen kiezen om bij de buurtwinkel in hun eigen omgeving te kopen, zo meldt gemeenteraadslid Eelco Eikenaar in zijn weblog in de Digitale Stad Groningen. Hij meldt:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’In augustus vorig jaar stelde de SP vragen over de zondagsopening van de Jumbo. Die winkel had een maas in de regelgeving gevonden waardoor de winkel als avondwinkel iedere zondag open kon.

“Voor grote winkelbedrijven is het geen probleem om iedere zondag open te zijn, maar voor kleine ondernemers is dat een heel ander verhaal. De eerste zondag dat Jumbo open was, trok meteen een heleboel klanten en dat zijn deels klanten die anders op een gewone winkeldag hun boodschappen in de binnenstad of in hun eigen wijk gedaan hadden”, zei SP-raadslid Agnes Schlebusch in het debat dat daar in september op volgde.


In het Dagblad van het Noorden konden we een paar week geleden lezen dat er inderdaad druk gebruik van wordt gemaakt. Rijen voor de ingang al voordat de winkel open gaat.


Die rijen zijn niet te vinden voor de Casper in de Schilderswijk. Een echte buurtsuper middenin de wijk. Wederom in het Dagblad stond te lezen dat die winkel het hoofd amper boven water kan houden. Eigenaar Bennie doet een beroep op de buurtbewoners want het is dit jaar erop of eronder. In de krant stelt hij: “Het is een en-en verhaal. Ik begrijp dat mensen voor de grote boodschappen naar de appie’s en de jumbo’s gaan. Ik kan niemand dwingen bij mij te komen winkelen, maar als het op deze manier doorgaat, is het wel afgelopen met onze buurtsuper.” Daar heeft Bennie volkomen gelijk in.


Het kan niet allemaal tegelijk: grote supermarkten aan de rand van de stad die altijd open zijn en een goed winkelaanbod in de wijken. Het is kiezen, ook voor u. Wij kiezen voor het winkelaanbod in de wijken en tegen een zondagsopening van de Jumbo. Anders kiezen kan, maar dan ook niet meer klagen over het verdwijnen van winkels in de wijken…''

 

www.dsg.nl