nieuws

15 nov 2001, 00:12

'Modderboeren' vrijgesproken van dodelijke slippartij

De rechtbank in Groningen heeft twee boeren uit het Groningse Meedhuizen vrijgesproken voor hun aandeel in een slippartij met dodelijke afloop. De agrariërs hadden na de bietenoogst modder op de weg achtergelaten. Daardoor kwam begin november vorig jaar een automobilist om het leven. Het slachtoffer raakte met zijn voertuig in een slip.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Openbaar Ministerie verweet de boeren dat ze de weg onvoldoende hebben schoongemaakt. Daardoor ontstond er voor weggebruikers een gevaarlijke situatie. De officier van justitie had een boete van 2000 gulden wegens dood door schuld geëist.
De boeren betreuren het ongeval enorm, maar ze zeggen dat ze niets hadden kunnen doen om het te voorkomen. De twee hebben na de werkzaamheden met een shovel de modder van de weg geschraapt en zijn daarna nog een aantal uren bezig geweest die schoon te spuiten. Een waarschuwingsbord dat ze aan het begin van de weg in de berm hadden geplaatst, bleek te zijn omgewaaid.
Volgens de rechtbank treft beide boeren geen verwijt. Van dood door schuld is geen sprake omdat dit volgens de wegenverkeerswet alleen betrekking heeft op verkeersdeelnemers. De boeren waren echter geen verkeersdeelnemers, meent de rechtbank.
Ook kan de boeren geen onvoorzichtigheid of nalatigheid worden verweten omdat ze de weg al tientallen jaren op dezelfde manier hebben schoongemaakt, stelt de rechtbank. Het enige dat de boeren aangerekend kan worden is dat ze geen verlichting hebben geplaatst bij de borden. Deze nalatigheid is echter te klein om de boeren voor te veroordelen, vindt de rechtbank.