nieuws

27 mrt 2002, 00:12

Mobiele Eenheid ingezet bij ontruiming Gronings kraakpand

De politie heeft vanmorgen met behulp van de Mobiele Eenheid een kraakpand aan de Kruitlaan ontruimd. De ontruiming deed even oude tijden uit de jaren tachtig herleven toen er bijna dagelijks ontruimingen waren in Groningen, maar alles verliep vanmorgen relatief rustig. Wel werden er en verfbommen gegooid en vijf aanhoudingen verricht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie heeft woensdagochtend het kraakpand aan de Kruitlaan met de mobiele eenheid ontruimd. De voormalige conciërge woning werd onlangs voor de tweede maal door een groep krakers ingenomen, nadat men begin maart al eens uit de woning was gezet. De voormalige conciërge woning is het eigendom van de gemeente Groningen en wordt door de gemeente verbouwd.
De krakers namen bezit van de woning zonder dat de woning langer dan een jaar onbeheerd leeg stond. De krakers werden dinsdagmiddag gesommeerd de woning te verlaten. Nadat ze te kennen gaven niet vrijwillig te vertrekken werd besloten tot de ontruiming. Woensdagochtend om 06.30 uur werd de bewoners gevorderd te vertrekken. Toen ze daar geen aanstalten toe maakten werd door de groep technische ondersteuning van de mobile eenheid een muurtje geforceerd, waarna de woning kon worden binnen gegaan. De krakers bleken zich verschanst te hebben op de zwaar gebarricadeerde zolderetage. Terwijl de ME’ers bezig waren het pand te betreden werden de voertuigen en politieagenten vanuit de dakgoot door de krakers met verfbommen en vuurwerk bestookt.
Via het dak van een naast gelegen woning kon door de ME’ers de zolder van het kraakpand worden betreden. Na het openzagen van enkele barricades konden vijf krakers op de binnenplaats van de woning worden aangehouden. Zij werden allen aangehouden voor openlijke geweldpleging en overgebracht naar het politiebureau, waar ze zijn ingesloten. Door de verdachten werd geen verzet gepleegd.