nieuws

02 sep 2002, 00:12

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries: ‘Noodfonds voor slachtoffers keihard nodig’

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries bezocht dit weekend Groningen voor het geven van het startschot voor een nieuw noodfonds voor slachtoffers van geweld en hun nabestaanden. ‘’Het initiatief moet blijkbaar uit de regio komen’’, constateert hij. Daar is niks mis mee, vindt De Vries. ‘’De landelijke instellingen en overheden vergaderen soms tien jaar en dan is er nog niets bereikt.’’

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de enigszins merkwaardige setting van Martiniplaza, een betrekkelijk onpersoonlijk groot gebouw, vond een emotionele start plaats van het noodfonds. Zo waren nabestaanden aanwezig van onder meer de in Beijum op gruwelijke wijze gedode Tjirk van Wijk.
Journalist De Vries, die in de loop van de jaren een spreekbuis en soms ombudsman werd voor mensen die hun verhaal niet of moeizaam bij soms starre overheden en justitiële instellingen kwijt konden, is blij met het initiatief. Op het showpodium waar een uur eerder nog vrouwen in lingerie rondliepen, hield De Vries een pittig betoog voor een zaak waar hij groot belang aan hecht. Het noodfonds helpt, meent hij stellig. ‘’Het kan het verdriet niet wegnemen. Maar veel slachtoffers raken na een misdrijf hun werk en daarmee hun inkomsten kwijt. Daar tegenover staan enorme kosten. Advocaten- en reiskosten, maar ook torenhoge telefoonrekeningen ontstaan, wanneer mensen overal zoeken naar manieren om een bepaalde zaak opgelost te krijgen’’. In de verzorgingsstaat Nederland kan het gebeuren, dat slachtoffers daardoor in grote financiële problemen komen, constateert hij. Het fonds kan in gevallen van nood verlichting geven.
In zijn televisieprogramma’s en boeken heeft De Vries naast de feitelijkheden rondom misdrijven altijd veel aandacht besteed aan de verdere gevolgen voor families en vrienden van de slachtoffers van geweldsmisdrijven. Hij volgt zo onder meer de familie Verstappen in Limburg, die hun zoontje Nicky verloren, en de familie Van Buuren in Noord-Holland. Zij werden een aantal weken geleden geconfronteerd met de vondst van de lichamen van hun dochter en kleindochter, die jarenlang vermist waren. De Vries is voor zijn verslaggeving vaak in Groningen en omstreken aan de slag geweest, onder meer voor de zaak Anne de Ruijter de Wildt. Sindsdien heeft hij contact gehouden met de ouders van Anne, de Groningers Jaap en Helga de Ruijter de Wildt, mede-initiatiefnemers van de Stichting Groningen Veilig.