nieuws

30 jan 2014, 13:01

“Medewerkers Zeehondencrèche houden zich aan de regels”

De medewerkers van de Zeehondencrèche Pieterburen houden zich aan de regels. Het is althans niet zo dat ze de zeehonden te weinig eten geven, zoals interim-manager Wibo van de Linde heeft betoogd. Volgens het ministerie bestaan er geen wettelijke regels voor het gewicht van zeehonden die worden uitgezet, en dus is het ook niet zo dat de medewerkers dergelijke wetten zouden overtreden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat hebben de medewerkers van de Zeehondencrèche te horen gekregen. Er is bij de zeehondencrèche verschil van mening tussen de huidige directeur enerzijds, en Leny ’t Hart en Wibo van de Linde anderzijds.

 

De laatste twee vinden dat zeehonden goed gevoed moeten zijn wanneer ze de crèche verlaten, en daarom tenminste 38 kilo moeten wegen.

 

Maar volgens de huidige directeur en de staf mag het ook wel een paar kilo minder zijn.

 

De medewerkers voelen zich nu gesteund door het ministerie, en melden onder meer:

 

 

“Er zijn twee vergunningen op de crèche, een voor het opvangen en een voor het vrijlaten van zeehonden. En er is een intern protocol mbt vrijlaten.

  De vergunning voor het opvangen van zieke, gewonde en verweesde dieren is verleend door het ministerie van economische zaken, landbouw en innovatie.

  De vergunning voor het uitzetten van zeehonden is verleend door de provincie Fryslan.

 

In beide vergunningen staat helemaal niets over een minimum gewicht....er staat sowieso niets in over gewicht.

Het ministerie is ervan overtuigd dat we niet in overtreding zijn. Dat is ook bevestigd door diverse bestuurslagen binnen dat ministerie. “

 

“In de literatuur wordt door wetenschappers gesteld dat 38 kilo veel te veel is. (Harding en Harkönen&Heide Jörgensen) Dat gewicht bereiken mannetjes pas na twee jaar en vrouwtjes pas na 4 jaar. In het wild bereikt een zeehond het eerste jaar zelden een gewicht van 30 kilo....Dus 38 kilo is NIET wettelijk.”

 

Het personeel is opgelucht "dat de constatering van meneer van de Linde dat ze iets onwettigs doen in het geheel niet juist is.", aldus een woordvoerder.