nieuws

10 sep 2008, 09:09

Minister Verburg onthult standbeeld Sicco Mansholt

In de Blauwestad, een nieuw woongebied in oost-Groningen, wordt zaterdag 13 september een standbeeld onthuld van wijlen oud-minister Sicco Mansholt. De onthulling wordt gedaan door LNV-minister Gerda Verburg en de dochter van Mansholt, Theda Aghina-Mansholt. Mansholt zou zaterdag 100 jaar zijn geworden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De onthulling van het beeld maakt deel uit van een reeks activiteiten onder de noemer '100 jaar Sicco Mansholt'. Dat heeft de gelijknamige stichting woensdag bekendgemaakt.

De in het Groningse Ulrum geboren Mansholt was in het eerste naoorlogse kabinet minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Na dertien jaar ministerschap werd hij landbouwcommissaris van de pas opgerichte Europese Commissie. Mansholt wordt gezien als een van de geestelijke vaders van de Europese samenwerking en de opsteller van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Het standbeeld van Mansholt is gemaakt door de Oldambster kunstenaar Marten Grupstra. Het levensgrote beeld, van 1.95 meter lang, herbergt een aantal symbolen die typerend zijn voor de oud-minister. De laarzen in het water verbeelden dat in 1944 de Wieringermeerpolder door de Duitse bezetters onder water werd gezet. De familie Mansholt had hun boerderij in deze polder en Sicco Mansholt was actief in het verzet. De slipjas hoort bij zijn officieel tenue als eerste minister van Landbouw en Voedselvoorziening direct na de oorlog. Omdat hij een grote hekel had aan dit tenue, heeft hij onder zijn slipjas zijn werkjasje. De stropdas symboliseert de herenboer die hij ook was. De cape symboliseert het eredoctoraat dat Sicco Mansholt is toegekend.

Na de onthulling van het standbeeld, vindt er een symposium plaats in Cultuurcentrum van Beresteyn in Veendam. In het Veenkoloniaal Museum in Veendam is bovendien nog tot en met januari volgend jaar een tentoonstelling te zien over Mansholt.