nieuws

13 dec 2001, 00:12

Minister verbreekt band met Groningen Airport Eelde

Minister Netelenbos heeft de financiële banden met Groningen Airport Eelde verbroken. De luchthaven krijgt 22 miljoen gulden mee om op eigen benen te staan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ook met de andere regionale luchthavens inNederland - de luchthavens Maastricht Aachen Airport, Enschede Airport Twente en Texel - werden de banden verbroken. Woensdag tekende ze overeenkomsten die regelen dat de financiële verplichtingen van het Rijk aan de vliegvelden worden afgekocht.
De Staat droeg tot op heden nog 40 procent bij in de exploitatieverliezen van de luchthavens. Ook over financiële toezeggingen uit het verleden zijn betalingsafspraken gemaakt. De regeling past in het streven van de minister de vliegvelden helemaal op eigen benen te laten staan. Eelde kan een afkoopsom van 9,5 miljoen gulden bijschrijven, krijgt 6,5 miljoen als compensatie voor het verbod op groot lesverkeer en ook nog 6 miljoen voor een nieuw waterafvoersysteem op de huidige landingsbaan.
De volgende stap in de verzelfstandiging van de regionale luchthavens is het afstoten van de aandelen die het Rijk nog heeft in de vliegvelden Maastricht, Eelde en Texel. Dat moet volgend jaar gbeuren.