nieuws

29 jun 2008, 13:01

Minister geeft startsein voor bouw vloeibaar aardgasterminal

Gisteren heeft Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven tijdens een feestelijke bijeenkomst het officiële startsein gegeven voor de bouw van de eerste ontvangstterminal voor vloeibaar aardgas (Liquefied Natural Gas, ofwel LNG) op de Maasvlakte in Rotterdam. De terminal is een initiatief van de Gasunie en Vopak. Met de bouw van de terminal wil de Gasunie de positie van Nederland als ‘gasrotonde’ verder versterken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gate terminal zal als onafhankelijke LNG-terminal een belangrijke bijdrage leveren om gas uit andere landen naar Europa te trekken. Dit is nodig omdat de eigen productie in Europa terugloopt, terwijl de vraag naar aardgas stijgt. Dit vergroot zowel de leveringszekerheid als de mogelijkheid van nieuwe toetreders tot de Europese gasmarkt.

Minister van der Hoeven: ‘Dit is een uitstekend initiatief. Deze terminal past binnen het Nederlandse en Europese energiebeleid, dat niet alleen strategische diversificatie van de aanvoer van LNG voorstaat maar ook
duurzaamheid, veiligheid en milieuvriendelijkheid als belangrijke uitgangspunten voor de toekomstige energievoorziening hanteert.’

Naar verwachting zal de terminal, waarvan de projectkosten rond de 800 miljoen euro bedragen, in de tweede helft van 2011 volledig operationeel zijn.