nieuws

17 dec 2007, 08:08

Minder rode, en meer groene daken in Groningen Stad, zegt gemeenteraadsfractie SP

Er moeten meer groene daken komen in de stad Groningen. De fractie van de SP in de Groningse gemeenteraad dient daartoe vandaag een initiatiefvoorstel in. Begroeide daken zorgen voor isolatie, filteren fijnstof, bieden meer plek voor flora en fauna in de stad en vangen water op bij heftige regenval en overbelaste riolen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De SP in Groningen dient een initiatiefvoorstel in om meer groene daken in de stad te krijgen. Groene daken, of begroeide daken winnen steeds meer aan populariteit in steden die oog hebben voor duurzaamheid. Het initiatiefvoorstel in Groningen zorgt voor een subsidieregeling voor de aanlegkosten en een brede toepassing, zowel bij particulieren, woningbouwcoorporaties en kantoren.

Begroeide daken zorgen voor isolatie aan het desbetreffende gebouw, filteren fijnstof uit de lucht, bieden meer plek voor flora en fauna in de stad en vangen water op bij heftige regenval en overbelaste riolen. 'Groene daken hebben zoveel voordelen voor de leefbaarheid en duurzaamheid in de bebouwde kom, dat het volgens de SP in zo veel mogelijk steden zou moeten worden toegepast., aldus Raadslid Tanja Kiriënko.

' Neem eens een kijkje op Google Earth. Stelt u eens voor hoe groen Groningen zou worden, en hoeveel platte daken er vallen te bedekken. Behalve de praktische voordelen lijkt het dus ook gewoon mooi voor het oog dat ook wat wil.' Het voorstel wordt ondersteund door de Milieufederatie en Milieudefensie en komt naar verwachting in januari in de raad.