nieuws

24 dec 2002, 00:12

Minder afval langs noordelijke wegen

De hoeveelheid zwerfafval langs de wegen in de drie Noordelijke provincies is sinds juni aanzienlijk verminderd. De daling is vermoedelijk het gevolg van een regionale campagne van Rijkswaterstaat en Stichting Nederland Schoon om zwerfvuil tegen te gaan. Dat heeft Nederland Schoon donderdag bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Groningse Glimmermade spande de kroon; hier werd in juni nog 16 kilo vuil aangetroffen, in oktober nog maar 2 kilo. Op de meeste plekken in Groningen, Friesland en Drenthe is het aantal kilo’s zwerfafval gehalveerd. Omdat er voor het van start gaan van de campagne nooit is gemeten hoeveel zwerfvuil er langs de noordelijke wegen ligt, is een vergelijking met vorige jaren niet mogelijk.
Automobilisten werden in het kader van de campagne langs snelwegen, provinciale wegen, bij op- en afritten en op parkeerplaatsen door middel van borden opgeroepen hun afval niet langs de weg te dumpen. Rijkswaterstaat en Stichting Nederland Schoon zijn in gesprek over een landelijke variant van de campagne. In heel Nederland wordt er jaarlijks 100.000 ton zwerfafval langs de wegen gedumpt.