Nieuws

Miljarden kunnen rollen in Eemshaven: Nuon mag bouw Magnum centrale hervatten

De miljardeninvesteringen in de Eemshaven kunnen nu echt los komen. Nadat RWE vorige week officieel toestemming kreeg om verder te gaan met de bouw van haar nieuwe elektrische centrale, heeft de provincie Groningen nu ook de benodigde vergunningen afgegeven voor Nuon. Vorige maand werd al bekend dat er vergunning is aangevraagd voor de bouw van een derde centrale van Advance Power. Dat betekent dat de provincie Groningen kan uitgroeien tot een van de grootste elektriciteitsproducerende provincies van Nederland. Want als de drie centrales klaar zijn komt straks vijftien procent van de totale Nederlandse elektriciteit uit Noord-Groningen. De bouw van de centrales wordt de komende jaren een enorme bron van werkgelegenheid.


Leestijd: 1 minuut

Energiebedrijf Nuon kan eind augustus de bouw van haar ‘multi-fuel’ centrale in de Eemshaven hervatten. Dat is mogelijk omdat de provincie Groningen de benodigde vergunningen daartoe heeft verleend.

In mei vorig jaar moest de bouw van de centrale worden stilgelegd nadat de Raad van State oordeelde dat een aantal bezwaren correct waren en dat de provincie Groningen nieuwe vergunningen moest afgeven. Inmiddels heeft Nuon van de provincie Groningen alle vergunningen verkregen die nodig zijn om weer met de bouw te beginnen, zo maakte donderdag een woordvoerder van Nuon bekend.

De nieuwe centrale, ‘Nuon Magnum’, in de Groningse Eemshaven krijgt een capaciteit van circa 1200 mw, genoeg om meer dan twee miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Nuon Magnum kan elektriciteit opwekken uit gas, biomassa en kolen waardoor de afhankelijkheid van één type brandstof verkleind en wordt daarom een ‘multi-fuelcentrale’ genoemd.

De provincie Groningen heeft de nieuw verleende vergunningen ter inzage gelegd. Het betreft hier een door de provincie Groningen verleende milieuvergunning (Wm) en een door Rijkswaterstaat verleende vergunning op basis van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren en de Wet op de waterhuishouding Wvo/Wwh). Dit betekent dat de bouw eind augustus weer opgestart kan worden, tenzij er binnen zes weken een verzoek tot schorsing van (een van) deze vergunningen wordt ingediend.