nieuws

21 okt 2002, 00:12

Miljard euro nodig voor bestrijding wateroverlast

De bescherming tegen de gevolgen van extreme regenval, de verandering van het klimaat en de stijging van de zeespiegel gaat in Groningen en een groot deel van Drenthe tot 2015 een miljard euro kosten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat blijkt uit een onderzoek van de provincies Groningen en Drenthe, ministeries, waterschappen, Rijkswaterstaat en gemeenten, zo meldt het Dagblad van het Noorden zaterdag. Het geld moet worden ingezet om zeedijken te verhogen en te verbreden. Ook moeten kanalen breder worden gemaakt, en dienen er meer waterbergingsgebieden te worden ingericht, dan de achttien polders die reeds in Groningen en Drenthe zijn aangewezen.
De betrokken overheden bekijken de mogelijkheid om ook landerijen in een groot gebied tussen Groningen, Hoogezand, Winschoten en Delfzijl onder water te kunnen zetten. Hetzelfde geldt voor de polders in het Westerkwartier en Noordwest-Groningen.
De aanpassingen zullen niet onopgemerkt voorbijgaan aan de inwoners van de provincie Groningen en het noordoostelijk deel van Drenthe. Iedereen zal de vereiste maatregelen in de portemonnee voelen, in de vorm van verhoogde waterschapslasten. Zelfs wanneer het Rijk besluit bij te dragen aan de kosten.