nieuws

19 mrt 2002, 00:12

Milieudefensie Groningen: ‘Zweeftrein leidt juist tot meer files’

Volgens Milieudefensie Groningen leidt een magneetzweeftrein niet tot minder, maar juist tot meer files.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens voorstanders van de zweeftrein is die nieuwe trein een zweeftrein een zegen is voor het milieu. Maar volgens de Milieudefensie Groningen ‘is dit aantoonbare onzin’ en valt dat valt te lezen in de “maatschappelijke verkenning” die is gemaakt in opdracht van het ministerie van verkeer en waterstaat.
Een magneettrein trekt voornamelijk nieuwe reizigers aan. Mensen die nu nog niet reizen gaan in de magneettrein met 400km/u. op en neer zoeven tussen Groningen en Amsterdam. Dit betekent extra mobiliteit en extra energieverbruik. Zuinig is de magneettrein ook absoluut niet. De hoge snelheid zorgt door de hoge luchtweerstand voor een energieverbruik dat vele malen hoger is dan dat van een moderne snelle intercity.
‘Nederland verbruikt ook zonder magneettrein al te veel energie en levert een veel te grote bijdrage aan het broeikaseffect. We moeten daarom op weg naar een minder milieubelastende samenleving. Met oogkleppen op vooruitvluchten in een hypermoderne trendy energie vretende magneettrein is daarom onverantwoordelijk. Gelukkig is Groningen zonder magneettrein ook fun. En dat wil Milieudefensie Groningen graag zo houden’, aldus de Milieufederatie.