nieuws

01 jun 2002, 00:12

Middeleeuwen herleven zaterdag voor kinderen in Westeremden (1 juni)

Groningse kinderen uit de groepen 4 en 5 van de basisscholen in de provincie Groningen kunnen zich zaterdag 1 juni helemaal in de middeleeuwen wanen. Dan organiseert de Stichting Ouder Groninger Kerken van ’s morgens elf tot ’s middags vier uur een spetterende manifestatie over de middeleeuwen in de provincie Groningen. Deze wordt gehouden in Westeremden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daar wordt dan een Middel-eeuwen dag georganiseerd, rondom de denkbeeldige middeleeuwer Focke. Dit geschiedenisproject heeft als doel kinderen te laten ervaren dat geschiedenis leuk en spannend is en vaak dichtbij, in de eigen omgeving te vinden is. Niet alleen voor leerlingen die aan het project meedoen, maar voor iedereen die het leuk vindt om kennis te maken met de Groninger Middeleeuwen. Vorig jaar was het Fockeproject het grootste regionale geschiedenisproject.
Op deze eerste zaterdag in juni is het net of men in Westeremden de Middeleeuwen binnenstapt. Er is van alles te beleven! In en om de kerk zijn heel veel echte Middeleeuwers, er is een valkenier die een wervelende vliegshow geeft, kinderen kunnen knutselen, middeleeuwse spelletjes doen, kogelpotten maken, maliën breien, zoembotjes maken, de hele dag is er muziek en een verhalenverteller die spannende verhalen over de Middeleeuwen weet. Kinderen kunnen net als Focke opgeleid worden tot een echte hoofdeling. Ze kunnen ringsteken, leren boogschieten en hun zwaardvechttechnieken oefenen. Je moet niet bang zijn uitgevallen want er dreigt zelfs een echte veldslag.