Nieuws

Menselijke fout veroorzaakte natriumbrand in Farmsum

De grote natriumbrand die in de nacht van 6 op 7 november woedde op een bedrijventerrein van een dochterbedrijf van Dow Chemical bij Farmsum (Groningen) is veroorzaakt door een menselijke fout. Dat heeft het bedrijf vrijdag gezegd. Het bedrijf heeft procedures op de werkvloer aangescherpt om toekomstige incidenten te voorkomen. De grote natriumbrand die in de nacht van 6 op 7 november woedde op een bedrijventerrein van een dochterbedrijf van Dow Chemical bij Farmsum (Groningen) is veroorzaakt door een menselijke fout. Dat heeft het bedrijf vrijdag gezegd. Het bedrijf heeft procedures op de werkvloer aangescherpt om toekomstige incidenten te voorkomen.


Leestijd: 1 minuut

De brand ontstond in een loods van het bedrijf tijdens het overslaan van natrium uit een treinwagon. Daarbij kwam een behoorlijke hoeveelheid van het uiterst brandbare natrium vrij. De brandweer waagde zich lange tijd niet in de loods en liet het natrium gecontroleerd uitbranden.

Aanvankelijk ging het bedrijf uit van een technisch mankement met de afsluiter van de wagon. Uit eigen onderzoek bleek dat het gaat om een menselijke fout. ,,Daar leren we van en dus zijn de procedures aangescherpt”, aldus een woordvoerder. Ook de gemeente Delfzijl onderzoekt als vergunningverlener de brand.

De wagon is nog niet leeg gehaald en staat op dit moment met een nog onbekende hoeveelheid natrium in een andere loods. Het bedrijf gaat samen met specialisten kijken hoe de wagon veilig kan worden leeggepompt.

De schade als gevolg van de brand bedraagt op dit moment 250.000 euro, maar kan nog oplopen tot 500.000 euro.