nieuws

28 feb 2002, 00:12

Menkemaborg Uithuizen weer open

De Menkemaborg is vanaf 1 maart weer open voor het publiek. De jaarlijkse grote schoonmaak is weer achter de rug en alles glanst en glimt weer. Daarbij zijn allerlei verrassende vondsten en ontdekkingen gedaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Naast de schoonmaak is dit ook de tijd voor onderhoudswerkzaamheden. Bij het verleggen van een leiding werd een tussenvloertje boven in een kast ontdekt waarin een verrassende vondst werd gedaan. Er lagen allerlei voorwerpen, zoals een pijpenkopje van aardewerk, een lapje stof, een halve deksel van een spanen doos met daarop (proef)afdrukken van een zegelstempel in rode lak van een nog onbekend familiewapen en kinderspeelgoed, waaronder restanten van een waaiertje en een vrijwel gaaf gebleven muizentrapje met gekleurde prentjes en belletjes. Een heel bijzonder voorwerp is een sleutelplaat van messing met een voorstelling van twee dolfijnen daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw. De sleutelplaat past precies op het oude sleutelgat van de voordeur en zal daar voor het publiek te zien zijn. Door wie en wanneer deze voorwerpen hier neergelegd zijn is nog een raadsel.
Ook een verrassing was de ontdekking dat in de betimmering van het trapgat een verborgen ruimte zit. De hier gevonden houten wand heeft een beschildering met een voorstelling van golven en lijnen. Waarschijnlijk hebben vroegere bewoners een oude kamerbetimmering hergebruikt. Voor het publiek is het jammer genoeg niet mogelijk om deze beschildering te zien, omdat het op een moeilijk toegankelijke plek zit. De tuin ‘gesloten’ De Menkemaborg heeft een stijlvolle tuin, een zogenaamde Hollandse formele tuin, met een moestuin, een boomgaard en een doolhof. Evenals het onderhoud van het huis en de bescherming van de collectie heeft ook de tuin onderhoud en bescherming nodig. Om vernielingen in de tuin tegen te gaan, zal de tuin door middel van hekken afgesloten worden. De openingstijden van de tuin zijn gelijk aan de openingstijden van de borg.
Open: di t/m zo 10.00-12.00 en 13.00-17.00 uur; vanaf juni elke dag van 10.00–17.00 uur Menkemaweg 2 9981 CV Uithuizen tel. 0595 431970 info: www.menkemaborg.nl