nieuws

04 apr 2002, 00:12

Melkert en Dijkstal in rustig debat Martinikerk

De lijsttrekkers Ad Melkert (PvdA) en Hans Dijkstal (VVD) gingen elkaar woensdagavond in Groningen mild te lijf, ondanks opvallend grote tegenstellingen tussen beide politieke leiders. Ze bleven vriendelijk, maar er is duidelijk een kloof. Maar zonder de aanwezigheid van de bij debatten recalcitrante Pim Fortuyn waren ze allang blij elkaar afwisselend af te vallen en bij te staan. Ze oogden betrekkelijk rustig. Dijkstal liep af en toe wel vast in teveel abstractie, Melkert was vaak helder.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er werd gesproken over kwesties als infrastructuur, langdurig over ziektekosten, lasten, subsidies voor banenprogramma’s en meer punten die voor de ondernemers dagelijks van groot belang zijn. Kort gezegd wil Melkert vasthouden aan een verregaande solidariteit, en wil Dijkstal wat meer keuzevrijheid voor de burger en lastenverlaging. De emoties liepen iets op toen de WAO aan de orde kwam. Op dat gebied is de afstand tussen de paarse partijen het grootst. Zoals bekend wil Melkert deze noodvoorziening zo breed mogelijk houden. Dijkstal wil er voorlopig niet teveel aan morrelen, maar mogelijk op termijn toch ‘studeren’ op mogelijke aanpassingen.
De avond was op poten gezet door het Commercieel Overleg Noord-Nederland (CONN). De Martinikerk zat dan ook vol met noordelijke ondernemers. Zij bleken niet met al te kritische vragen te zitten; de heren kwamen zodoende betrekkelijk ongeschonden uit de strijd. Uit een poll na afloop bleek dat ongeveer de helft van de toehoorders VVD zou stemmen, tegen een kwart voor de PvdA. De Lijst Fortuyn blijkt met twaalf procent in het Noorden minder populair dan elders in het land.