Nieuws

Zware aardbeving van 3.4 bij Zeerijp; beving gevoeld in hele provincie en ook stad (MET TWITTERFEED)

Groningen is maandag rond 15.01 uur opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter. De beving is in de hele provincie gevoeld, maar het epicentrum lag bij Zeerijp. Sociale media ontploften meteen met veel meldingen. Ook in de stad Groningen is de beving erg goed gevoeld.

Het gaat qua zwaarte om de derde beving ooit. In 2012 vond de zwaarste Groningse beving ooit plaats bij Huizinge. Die aardschok had een kracht van 3.6 op de schaal van Richter. 

Het is opvallend dat er vanuit de stad Groningen zoveel meldingen zijn gekomen, omdat het epicentrum relatief ver weg is.


Leestijd: 1 minuut

Zware aardbeving van 3.4 bij Zeerijp; beving gevoeld in hele provincie en ook stad (MET TWITTERFEED)
Zware aardbeving van 3.4 bij Zeerijp; beving gevoeld in hele provincie en ook stad (MET TWITTERFEED)

De aardbeving bij Zeerijp van maandagmiddag heeft vooralsnog niet tot grote calamiteiten geleid. Dat laten de politie en de brandweer weten. Er waren een half uur na de beving geen meldingen binnengekomen van grote instortingen, beknellingen, gewonden of botsingen. Het is verder nog niet bekend hoe groot de schade is. Wel is de beving in vrijwel de hele provincie gevoeld. Inwoners met schade moeten dit melden bij het Centrum Veilig Wonen.

Het sociale medium Twitter ontplofte met meldingen van ,,een van de zwaarste bevingen ooit”.

,,Net giga aardbeving in buurt van Loppersum”, zo twittert Ingrid Verbeek over de beving die zwaarder voelde dan de beving in Huizinge. ,,Harde klap en het huis stond van boven tot onder te trillen en te kraken met nabevingen. Rotgeschrokken!”

Martin Pijlman was de beving in het Groningse Winsum ook goed voelbaar. ,,Niet eerder zo heftig gevoeld”, zegt hij op Twitter. Ook elders in de provincie reageerden bewoners geschrokken, door de harde knal en trillende en krakende huizen.

Ondanks dat Zeerijp ongeveer op zo’n twintig kilometer van de stad Groningen ligt, was de beving daar ook goed voelbaar. ,,Mijn hele bureau schudt hier van links naar rechts”, schrijft Roelard Smit vanuit zijn kantoor aan de Sontweg in de stad. Ene Marinde zat in de Oosterparkwijk in de stad. ,,Oke.. Aardbeving in de Oosterparkwijk. Hele bank beefde gewoon.”

Het Universitair Medisch Centrum Groningen twitterde dat de beving in het ziekenhuis is gevoeld. “Deze heeft gelukkig geen gevolgen gehad in operatiecentrum, intensive care en hartbewaking.”