nieuws

13 mei 2012, 14:02

Mega videoschermen in Groningen tijdens EK voetbal; Rehwinkel stelt regels vast

Het zou nog wel een behoorlijk gezellig kunnen worden in de binnenstad tijdens het EK voetbal. Burgemeester Rehwinkel staat althans toch grote videoschermen toe. Maar hij heeft wel enkele scherpe voorwaarden gesteld om te voorkomen dat het uit de hand gaatlopen in de binnenstad, door drank en emotie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er mogen tijdens het EK voetbal grote videoschermen op de Grote Markt en de Vismarkt staan. Dat heeft burgemeester Peter Rehwinkel besloten. Bij het WK voetbal van twee jaar geleden stond Rehwinkel nog geen megaschermen toe. Hij heeft nu regels vastgesteld.


Het mag alleen wanneer het terrein omheind en afgesloten is en wordt voldaan aan andere veiligheidseisen voor evenementen. Per speeldag moet alles worden op- en afgebouwd. Als het marktdag is, kan het niet. Rehwinkel vindt het plaatsen van grote schermen ook buiten de binnenstad wenselijk. Daar zijn alleen grote pleinen, het stadion en het Stadspark voor geschikt, aldus de burgemeester.


Terrassen


Naast de megaschermen mogen horecaondernemers ook tv-schermen plaatsen. Schermen mogen alleen niet naar de weg zijn gericht zodat weggebruikers niet mee kunnen kijken. Op de terrassen moet een medewerker aanwezig zijn om de boel in de gaten te houden.
Diepenring
Buurt- en sportverenigingen mogen een overkapping of tribune plaatsen om samen voetbal te kijken. Dat mag alleen niet binnen de diepenring en in straten die direct aan de diepenring liggen. Het aantal bezoekers mag niet meer dan honderd zijn. De organisatoren moeten de overkapping of tribune melden met de gemeente. Als het Nederlands elftal verder komt bij het EK bekijkt Rehwinkel in overleg met organisatoren en hulpdiensten of de maatregelen voldoende zijn of moeten worden uitgebreid.