nieuws

09 dec 2010, 16:04

En de meest wrakke Kerstboom ter wereld staat in... Groningen

Welke stad kan er op bogen de meest wrakke kerstboom ter wereld te hebben? En welke mensen zouden zo’n Kerstboom officieel willen ontsteken? Die stad is Groningen, en de mensen die de lichtjes ontstaken waren kunstenares Maria Koijck en wethouder Karin Dekker, van Duurzaamheid en Milieu. Zij staken samen de LED-verlichting aan op de eerste en enige 'Fietswrakkenkunstkerstboom' ter wereld. Dat is behalve een mooi nieuw woord voor Scrabble ook een bijzonder staaltje hedendaagse kunst.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Achtergrond

De kunstkerstboom van 11 meter hoog is gemaakt van 60 fietswrakken uit Groningen met LED-verlichting van twee jonge Groninger student-ondernemers Mundus Mundus. Kunst als antwoord op vervuiling en verpilling.

De Fietswrakkenkunstkerstboom is een community-art project van kunstenares Maria Koijck met een duidelijke boodschap: wees zuinig op je fiets en knal ‘m niet op straat voor grof vuil als alleen de fietsbel stuk is. Koijck wil mensen bewust maken van de enorme vervuiling en verspilling.

Kinderen en daklozen
Koijck weet vele partijen aan zich te binden. Zo vond ze twee jonge student-ondernemers die met hun bedrijf Mundus Mundus zorgen voor de verlichting. De boom wordt van binnenuit verlicht met duurzame LED-verlichting die 90% minder verbruikt dan conventionele verlichting.
De fietswrakken zijn door de Milieu Stewards van de gemeente Groningen ‘verzameld’. Van de 300 aangeboden fietswrakken kunnen nog wel 5 kunstkerstbomen gelast worden. Vier studenten van de opleiding Kunst, Theater en Media hebben meegewerkt aan al het laswerk. Koijck gaf een kunstworkshop aan kinderen van Stichting Toevluchtsoord en van het Kunstencentrum. Bij de onsteking van de fietswrakkenkunstkerstboom zorgden daklozen van Het Twaalfde Huis en het Leger des Heils voor een warm ontvangst met chocolademelk en draaiorgel.

Afgelopen zomer maakte Koijck al naam met een ander community-art project, Petty de Petflessenzwaam. Enthousiaste bewoners van de wijk Hoornse Meer zamelden 25.000 petflessen in voor een prachtige zwaan die de hele zomer in het nabijgelegen Hoornse Meer dreef. De Fietswrakkenkunstkerstboom is een vervolg hierop.