nieuws

14 sep 2008, 11:11

Tienduizend woningen voor Groningen in nieuwe Meerstad bij Slochteren

Groningen krijgt er een spectaculaire wijk bij. Minister Gerda Verburg heeft zaterdagmiddag officieel een begin gemaakt met de aanleg van de wijk Meerstad. Deze wijk telt straks tienduizend woningen voor 30.000 mensen. De wijk is uniek vanwege de ligging in een meer dat er omheen wordt aangelegd, dat bijna net zo groot is als het Zuidlaardermeer. ‘Meerstad kent zijn weerga niet in Nederland’, aldus een enthousiaste ministerzaterdag middenin het plangebied bij Harkstede. (FOTO van kinderen die aan hun toekomst bouwen bij Meerstad: Koos Boertjens)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Meerstad wordt gebouwd op een terrein van zeshonderd hectare en is vanwege de combinatie van wonen en water enigszins vergelijkbaar met Blauwe Stad. Alleen is Blauwe Stad bij Winschoten bestemd voor een andere doelgroep want de kavels zijn er aanzienlijk groter en er komen veel minder woningen te staan. Meerstad daarentegen is bestemd voor veel meer mensen die ook heel graag in het groen en bij het water willen wonen, maar ook graag onder de rook van Groningen.


De minister maakte een start van de graafwerkzaamheden voor het meer dat straks zeshonderd hectare groot is. Al volgend jaar beginnen de heiwerkzaamheden en volgens wethouder Frank de Vries (PvdA) zullen al in 2010 de eerste woningen worden opgeleverd.
De nieuwe wijk komt tussen Groningen en Slochteren, aan de andere kant van het Damsterdiep bij Lewenborg.

Volgens gedeputeerde Marc Calon (PvdA) is Meerstad ook in die zin echt uniek dat zowel de overheid als het particuliere bedrijfsleven risico loopt met het project. Volgens Calon loop Groningen met deze grootschalige publiek-private samenwerking voorop. Wel heeft men het in Amsterdam bij de aanleg van de noord-zuid as ook zo’n samenwerking geprobeerd, maar volgens de gedeputeerde loopt dat minder goed dan in Groningen.


25 jaar

Meerstad komt in meerdere stappen tot stand en het zal ongeveer 25 jaar duren voordat alle tienduizend woningen er gereed zijn. Het eerste deelplan dat onder handen wordt genomen heet Meeroevers. Dat is het gebied ten noordoosten van de Hoofdweg, vanaf het Grunopark tot het toekomstige centrum van Meerstad. Over een jaar gaat de kavelverkoop van start. De kavels hebben een oppervlak van gemiddeld 450 vierkante meter, en dat is ruim voor een nieuwbouwproject bij een grote stad. Alleen nog lang niet zo ruim als bij Blauwe Stad waar de kavels soms tien keer zo groot zijn.