nieuws

21 sep 2009, 16:04

Groningen wil eigen grachtengordel laten glanzen; Diepenring moet parel bij binnenstad worden

De diepenring wordt vanaf 2010 flink aangepakt als het aan de gemeente ligt. Samen met bewoners heeft men een visie opgesteld voor het herinrichten van de ring rondom de binnenstad aan de noord- en oostzijde. Parkeerplaatsen verdwijnen en er blijft ook maar een rijstrook over. De kade langs de grachten wordt minimaal drie meter breed. Zo komt er meer ruimte voor fietsen en voetgangers. Dat principe wordt aan beide kanten van het water toegepast.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente probeert zo de diepenring beter bij de binnenstad te betrekken. Bijzondere locaties als de historische haven, de historische functie van de Ossenmarkt, groene plekken bij de Spilsluizen en terrassen worden zo ook beter uitgelicht. Bezoekers en bewoners in het centrum worden uitgenodigd om bij het water te verblijven.

Het weghalen van 374 parkeerplaatsen op de ring zorgt niet voor een verlaging van de capaciteit. Die kan volgens de gemeente worden opgevangen door parkeergarages zoals die op het Boterdiep, onder de Ossenmarkt en de nieuwe garages op het Damsterdiep en onder het Groninger Forum.

Het voorstel wordt nog besproken in de gemeenteraad. Als die akkoord gaat, wil de gemeente al in 2010 beginnen met de aanpak van de ring