nieuws

12 nov 2008, 15:03

,,Media beïnvloedden slachtoffers hiv-zaak''

De verklaringen van de slachtoffers in de Groningse hiv-zaak zijn mogelijk beïnvloed door onderling contact en berichtgeving in de media. Dat zei de rechter woensdag tijdens de uitspraak.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Dat blijkt bijvoorbeeld uit de verklaringen van een aangever, die tijdens gesprekken met de politie aangaf niets aan zijn drinken te hebben gemerkt en maanden later bij het doen van aangifte opeens verklaart dat zijn drankje bitter smaakte'', aldus de rechter.

Eerder al stelden de advocaten van de drie verdachten dat justitie zich bij het onderzoek naar de hiv-zaak schuldig heeft gemaakt aan slordig en kritiekloos onderzoek. . ,,Toen eind 2006 de zaak leek vast te lopen, omdat geen van de getuigen aangifte wilde doen, heeft de politie een bijeenkomst gehouden om getuigen te informeren over het doen van aangifte. Door de aangevers bij elkaar te zetten, konden ze onderling ervaringen uitwisselen en werden oorspronkelijke ervaringen aangepast. Er is zo een groepsdynamiek ontstaan in de richting van vergelding'', stelden de raadsmannen.