nieuws

09 feb 2009, 10:10

Medewerkster Van Mesdag voor rechter wegens sexuele relatie met patiënt

Een medewerkster van de Van Mesdagkiniek in Groningen staat volgende week voor de rechter omdat zij een relatie is aangegaan met een patiënt. Het is de eerste keer in Nederland dat een hulpverlener strafrechtelijk wordt vervolgd voor seks met een patiënt, zo maakte de advocaat van deze patiënt maandag bekend. De zaak dient voor de meervoudige strafkamer van de Gronings rechtbank.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De relatie tussen de patiënt en de hulpverleenster speelde zich af in 2007. Na het beëindigen er van kwam de relatie aan het licht en werd de vrouw ontslagen. Advocaat Niek Heidanus van de tbs'er vindt dat er sprake was van een ernstig misdrijf en besloot aan te dringen op vervolging van de vrouw. Hij heeft nu te horen gekregen dat justitie besloten heeft tot vervolging over te gaan.
*
Volgens de advocaat is zijn cliënt ernstig beschadigd door de relatie. ‘Het ging om een relatie tussen een patiënt en een behandelaarster. Dat is een ongelijke situatie. Juist in dat soort situaties moet je van een patiënt afblijven’.
*
Volgens hem is het aan de rechter om uit te maken of de vrouw door haar ontslag al genoeg is gestraft. ‘Als een man zoiets zou doen, dan is de wereld te klein. Maar wanneer een vrouw zo iets doet, dan vind ik dat even schadelijk voor een patiënt. Wat zij deed was niet alleen in strijd met de beroepscode, maar ook strafbaar’, aldus mr. Heidanus. Hij hoopt dat er van de rechtszaak een belangrijk signaal uitgaat. ‘Of je nu hulpverlener, arts of advocaat bent: je mag geen relatie aangaan met mensen die in zo’n kwetsbare positie verkeren. Mijn cliënt heeft er ernstige schade van ondervonden. Aangezien ik wel vaker ben tegen gekomen dat hulpverleensters relaties aan zijn gegaan en ik weet hoe slecht het is, ben ik er zo fel op en heb nu om vervolging gevraagd’, aldus de Groningse advocaat