nieuws

26 mrt 2002, 00:12

Medewerkers jeugdgevangenis verdacht van diefstal

Het geheime antecedentenonderzoek in jeugdgevangenis Het Poortje in Groningen is uitgevoerd omdat enkele medewerkers werden verdacht van diefstal. Onderzoek van de Rijksrecherche wees uit dat een aantal van hen eerder in hun leven met de politie in aanraking is geweest. Dat heeft de woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen zaterdag bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Rijksrecherche verrichtte het onderzoek begin 2000 in opdracht van de hoofdofficier in Groningen. Een werknemer, systeembeheerder en tevens lid van de ondernemingsraad, ontdekte dat dit onderzoek in het geheim was uitgevoerd. Toen hij daar intern op had gewezen en het vervolgens in de media kwam, werd hij op non-actief gesteld. Vrijdag maakte de vakbond Abvakabo bekend dat de werknemer met onmiddellijke ingang is ontslagen. Het OM wil niet zeggen hoeveel medewerkers worden verdacht van diefstal. De Raad van Toezicht van Het Poortje stelt in een reactie dat het onderzoek niet, zoals vakbond Abvakabo deze week vermoedde, in opdracht van Het Poortje is uitgevoerd. Dit gebeurde volgens de Raad in opdracht van de hoofdofficier van justitie in Groningen. Het OM in Groningen bevestigt dat.
De Abvakabo spant een kort geding aan om het ontslag van de werknemer ongedaan te maken. De vakbond acht het onderzoek illegaal. Volgens Het Poortje is de werknemer niet ontslagen wegens het bekendmaken van het onderzoek, maar vloeit het ontslag voort uit niet bekendgemaakte conclusies van een extern onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie.