nieuws

15 feb 2011, 10:10

Maxime Verhagen blaast CO2 opslag af; Groninger politiek tevreden

De Groningse politiek reageert tevreden op het besluit van minister Maxime Verhagen om af te zien van een proef het CO2 opslag in Groningse gasvelden. Volgens de minister is er net als in Barendregt geen draagvlak bij de bevolking en evenmin in de Noordelijke politiek. Hij wil nu kijken naar CO2 opslag in zee. De Groningse politiek reageert er tevreden op.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het vorige kabinet had drie lege aardgasvelden (Boerakker en Sebaldeburen op de grens van Groningen en Friesland en Eleveld bij Assen in Drenthe) aangewezen voor opslag. Maar met name de laatste maanden is in de provincies steeds meer verzet gerezen tegen de plannen, die door tegenstanders als zeer kostbaar en onveilig worden betiteld.
,,We zijn blij dat de minister het signaal uit het Noorden serieus heeft opgepakt'', zegt de Groningse CDA-gedeputeerde Marc Jager.
Vooral het gebrek aan draagvlak bij de bevolking en lokale bestuurders heeft Verhagen doen besluiten uit te kijken naar alternatieve vormen van ondergrondse opslag. Momenteel wordt er in de regio Rijnmond gewerkt aan een voorstel hiervoor. Daarnaast zijn er volgens Verhagen nog enkele ,,interessante'' voorstellen ingediend
,,We willen maatregelen treffen om klimaatverandering tegen te gaan. Opslag van CO2 kan daarbij een nuttig middel zijn. Dat kan nu gebeuren onder zee. Op deze manier veroorzaakt CO2-opslag geen onnodige onrust'', lichtte Verhagen in Emmen toe.