nieuws

10 feb 2003, 00:12

Maxima uitgenodigd voor negende WK snert koken

Prinses Maxima is uitgenodigd als eregast op het negende WK snert koken dat volgende week in Groningen plaatsvindt. Dat heeft de organisatie zaterdag bekendgemaakt. Zij hopen op deze manier Maxima van haar snertapathie af te helpen. De vrouw van kroonprins Willem-Alexander stelde vorige jaar in een interview met het Jeugdjournaal niet van het typisch Hollandse gerecht te houden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft de uitnodiging in behandeling genomen maar kan nog geen uitsluitsel geven over de aanwezigheid van de prinses. Maxima zou overigens niet de eerste koninklijke snertproever zijn: een paar jaar terug ging prins Philip van Belgiƫ haar voor. Tijdens een bezoek aan de provincie Groningen maakte hij tijd vrij om van de winnende soep te komen proeven. Recenter proefde PvdA-fractieleider Wouter Bos tijdens een bezoek aan Groningen nog van de lekkerste erwtensoep ter wereld.
Op vrijdag 21 februari zullen de beste snertkokers ter wereld in Groningen weer hun krachten meten. Elk jaar doen er enkele tientallen deelnemers mee aan het kampioenschap snert koken. Voorgaande jaren kende de strijd onder meer koks uit Noorwegen, Oostenrijk, Australiƫ en Suriname. De winnaar van de achtste editie was een Nederlander die snert uit alle werelddelen door elkaar had gemengd.