nieuws

15 jan 2010, 09:09

Máxima bij opening Eurosonic/Noorderslag; Groningen komende dagen Europees Mekka voor pop-muziek

Groningen is tot en met zaterdag ‘the place to be’ voor liefhebbers van popmuziek uit heel Europa. Maar niet alleen muziekliefhebbers zwermen uit over de concertzalen in de Stad, ook journalisten, producenten, muzikanten en iedereen die er bij hoort in het popwereldje. Eurosonic/Noorderslag heeft zich ontwikkeld tot een zeer belangrijk visitekaartje voor Groningen. Zo kort na het Glazen Huis is het een tweede evenement waaruit blijkt dat Groningen een jonge, levendige stad is boordevol creativiteit. Net als bij het Glazen Huis was prinses Maxima (op deze foto van Henk Eggens, fotopersbureau NOORD) gisteravond ook aanwezig in Groningen. Zij was aanwezig bij de uitreiking van de European Border Breakers Awards, onderscheidingen bedoeld

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

voor artiesten, die met hun eerste album succes hebben buiten de eigen landsgrenzen, maar binnen Europa. De Nederlandse Esmée Denters was één van de tien winnaars. Uit deze tien werd ook een 'publieksfavoriet' gekozen. Het publiek kon stemmen via internet en besloot dat de Belgische Milow de eerste Public Choice EBBA moest krijgen.

De avond in De Oosterpoort werd gepresenteerd door BBC-legende Jools Holland. De ceremonie is live uitgezonden in heel Europa.
EuroSonic is het grootste en meest vooruitstrevende showcase festival van Europa op het gebied van live muziek. De binnenstad wordt drie dagen overrompeld door 250 nieuwe en opvallende acts en 2650 professionals uit de Europese muziekindustrie.
De Aeards zijn een initiatief van onder andere de Europese Commissie. Met deze prijzen worden artiesten beloond die met hun eerste album succesvol zijn buiten de eigen landsgrenzen, maar binnen Europa. Donderdag en vrijdag staan in het teken van nieuw Europees talent: misschien zijn de acts nog niet bekend, maar zijn stuk voor stuk veel belovend in land van herkomst. Op 32 podia door de stad treden ruim 200 bands op. Noorderslag is de belangrijkste staalkaart van de Nederlandse popmuziek. Ieder jaar – dit jaar zaterdag 16 januari – treden artiesten van eigen bodem op in de Oostenpoort, variërend van snoeihard en overdonderend tot lieflijk en intiem. De conferentie is helemaal uitverkocht en verwelkomt deze editie maar liefst 2.800 professionals vanuit de hele wereld. Uit tal van Europese landen zijn radiostations aanwezig om verslag te doen. Ook tv-zenders ontbreken niet, zoals de NOS, de Britse BBC en de Duitse ARD. De NOS doet donderdag live verslag van de uitreiking van de Awards en van Noorderslag op zaterdag. VPRO’s 3voor12 verslaat ook dit jaar het festival in Groningen.