nieuws

16 apr 2009, 09:09

Max van den Berg opent online afbeeldingarchief Beeldbank

Vanaf vandaag kunnen historici en geïnteresseerden online afbeeldingen uit het verleden bekijken. Max van den Berg opent vandaag de Beeldbank Groningen in de Statenzaal. De beeldbank is een gezamenlijke website van de RHC Groninger Archieven, gemeenten, waterschappen, musea, historische verenigingen en andere organisaties in de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan de beeldbank doen zestien organisaties mee die samen garant staan voor bijna 100.000 beelden. Bezoekers kunnen op meerdere manieren naar beelden zoeken. De digitale presentatie biedt ook extra mogelijkheden: door inzoomen zijn details beter zichtbaar, er is een link googlemaps en het is mogelijk eigen selecties te maken en commentaar toe te voegen. De website is nog in opbouw wat betekent dat er flink gewerkt zal worden aan de indeling en toepassingen van de beeldbank.

Volgens de Groninger Archieven neemt de interesse voor de Groninger geschiedenis en voor historische beelden van de eigen regio toe en wordt het steeds belangrijker om het verleden toegankelijk te maken via digitalisering. De beeldbank is gerealiseerd met financiële steun van de provincie Groningen. De Groninger Archieven hebben de leiding en zullen ook in de toekomst de coördinatie van de Beeldbank verzorgen.

Op dit moment zijn er foto’s opgenomen van: CHC Oldambt, gemeenten Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Leek, Pekela, Stadskanaal, Veendam, Vlagtwedde, gemeentearchief Hoogezand- Sappemeer, Historische kring Leek e.o., Historische vereniging gemeente Bedum, RHC Groninger Archieven en SHC Stadskanaal, Veenkoloniaal Museum, waterschap Hunze en Aa’s.

Bezoekers kunnen vanaf morgen terecht op: www.beeldbankgroningen.nl