nieuws

13 feb 2008, 09:09

Matthäus Passion: niet in Appingedam, wel in Groningen

In Appingedam is een kleine rel ontstaan rond de uitvoering van de Matthäus -Passion. De uitvoering er van in de schitterende Nicolaaskerk gaat niet door omdat de gemeente zich niet garant kon of wilde stellen voor een bedrag van tienduizend euro. Daarmee komt aan een jonge traditie in deze fraaie noord-Groningse plaats een einde. In de stad Groningen is de beroemde Passie dit jaar wel weer te horen. En wel in de Martinikerk. Donderdag 13 maart aanvang 19.00 uur zal Bach´s meesterwerk er uitgevoerd worden door The Bach Choir of the Netherlands. Zaterdag 22 maart aanvang 14.00 uur treed het Holland Boys Choir op. Beide uitvoeringen staan onder de bezielende leiding van Bach-specialist dirigent Pieter Jan Leusink die al meer dan 200 maal de Matthäus Passion dirigeerde door heel Europa.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

The Bach Choir & Orchestra worden in de Nederlandse pers geroemd als de absolute wereldtop! Na de succesvolle tournees van vorig jaar heeft dirigent Pieter Jan Leusink ervoor gekozen het meest bekende werk van Bach weer ten gehore te brengen en het aantal concerten landelijk uit te breiden. The Bach Choir bestaat uit professionele zangers en zangeressen, die onverminderd hun sporen hebben verdiend op de Nederlandse en internationale concert podia. Dit gerenommeerde gezelschap staat garant voor een dynamische uitvoering van Bachs Matthäus Passion met een geweldige tekstexpressie.

Tijdens de uitvoering op 19 maart zal de Passion klinken zoals Bach het zelf ook ten gehore bracht: alléén met jongens- en mannenstemmen. Het koor bestaat ruim 20 jaar en is inmiddels, na ruim 8000 repetities, 1400 concerten en meer dan 100 CD opnamen, uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende jongenskoren in Europa. De begeleiding van beide concerten is in handen van The Bach Orchestra of the Netherlands, samengesteld uit de top van barokmusici van West Europa. Bij deze tournee van de Matthäus Passion door heel Nederland heeft Pieter Jan Leusink ervoor gekozen te werken met de inmiddels vaste kern van bijzondere solisten. In het bijzonder de medewerking van Nederlands bekendste sopraan: Miranda van Kralingen.

Wat zij zo bijzonder vindt aan deze samenwerking: “Pieter Jan Leusink stelt de muziek voorop, en heeft een hele natuurlijke manier van musiceren! “ Haar favoriete deel van de Matthäus Passion is en blijft het slotkoor:’Wir setzen uns mit tränen nieder’. “Iedereen heeft wel ergens verdriet om in het leven en bij dit deel zal de luisteraar hier altijd even bij stilstaan, dit schept een gevoel van saamhorigheid”, aldus Miranda.

De internationaal gelauwerde zangeres zal het publiek laten genieten van haar uitstekende optreden in de Matthäus Passion, reeds bewezen tijdens de tournee van vorig jaar! Ook de overige solisten zijn bijzonder: Robert Luts weet het publiek ieder jaar weer te raken met zijn indrukwekkende interpretatie van de evangelistenpartij. Sytse Buwalda is Nederlands bekendste counter-tenor met internationale bekendheid. Henk van Heijnsbergen brengt de Christus partij met diepe souplesse. De jonge tenor Martinus Leusink kreeg zijn muzikale opleiding bij Holland Boys Choir. Als jongenssopraan zong hij over heel de wereld o.a. als Erste Knabe in Mozart’s opera ‘Die Zauberflöte’. Math Dirks is een lyrische bas die met zijn lenige stem de prachtige aria’s zal vertolken. Als dirigent staat Pieter Jan Leusink bekend om zijn dynamische en indringende wijze van dirigeren die uitstekend past bij de dramatiek van de Matthäus Passion.

Het geheel zal uitmonden in een hoogst intrigerende vertolking, niet in de laatste plaats vanwege de grote verzameling aan muzikale talenten.
Kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij: VVV Groningen Grote markt 25; Riemer & Wallinga turfsingel 4 in Groningen: Primera De Gele Klap Herestraat 1 in Bedum; De Rank Zuidhorn Westergast 8. Tevens zijn kaarten te reserveren via 0525-684819 of via www.pieterjanleusink.nl . U krijgt de kaarten dan binnen 5 dagen thuisgestuurd.