nieuws

17 jul 2009, 08:08

Massale vaccinatie tegen mazelen op cruiseschip

Alle 2100 bemanningsleden en passagiers van het cruiseschip Equinox, dat momenteel in de Eemshaven in Groningen ligt, worden ingeënt tegen de mazelen. Het zeer besmettelijke virus werd eerder deze week bij twee medewerkers van het schip vastgesteld. Om verdere besmetting te voorkomen is besloten alle mensen aan boord een vaccin aan te bieden, zo maakte de Hulpverleningsdienst Groningen vrijdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is de bedoeling dat het nieuwe cruiseschip vrijdagmiddag met 1300 bemanningsleden en ruim 800 gasten voor een eerste vaart vanuit de Eemshaven naar het Engelse Southampton vertrekt. Zowel de medewerkers als de gasten, voornamelijk mensen uit de reiswereld, komen uit verschillende landen. Voordat de gasten vrijdagmiddag aan boord gaan, worden zij geïnformeerd en krijgen ze het vaccin aangeboden.

De medische staf van het schip, dat eigendom is van een Amerikaanse rederij, had eerder al besloten twintig bemanningsleden, die de afgelopen tijd intensief contact hebben gehad met de zieken, onder te brengen in een hotel in Delfzijl. Volgens de Hulpverleningsdienst is inmiddels vast komen te staan dat niemand uit deze groep besmet is. Ook waren aan boord al extra hygiënemaatregelen genomen.

GGD Groningen heeft inmiddels de lokale autoriteiten in Southampton op de hoogte gebracht.

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Mensen die de ziekte vroeger hebben doorgemaakt zijn beschermd. Alle Nederlanders die geboren zijn na 1975 zijn tegen de ziekte ingeënt. Oudere mensen die in hun kindertijd de mazelen hebben gehad, zijn nu immuun voor het virus.