nieuws

05 okt 2008, 15:03

Massale ‘evacuatie’ Groningen succesvol verlopen

Een proef van Rijkswaterstaat waarbij zondag in Groningen een massale evacuatie werd nagebootst, is succesvol verlopen. Dat meldde Rijkswaterstaat zondag. Voor de voor Nederland unieke proef werd na afloop van de wedstrijd FC Groningen - ADO Den Haag één van de toegangswegen tot de snelweg A7 tijdelijk ingericht als eenrichtingsweg. Hierdoor kon het verkeer in plaats van één over twee rijkstroken richting de snelweg rijden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rijkswaterstaat testte hiermee één van de mogelijke maatregelen om bij calamiteiten het verkeer zo snel mogelijk een stad uit te leiden. De autoriteiten in het Amerikaanse New Orleans besloten eerder dit jaar vanwege een nadere orkaan tot dezelfde maatregel.

Een helikopter en camera’s langs de kant van de weg hielden zondag de duizenden automobilisten die in Groningen de stad uit wilden in de gaten. Volgens de zegsvrouw werd in eerste instantie wat aarzelend op de nieuwe situatie gereageerd, maar stroomde het verkeer uiteindelijk goed door. “Automobilisten rijden voor het gevoel tegen het verkeer in, dus het is logisch dat ze even een drempel over moeten”, verklaart ze.

De resultaten van zondag zullen door Rijkswaterstaat uiteindelijk worden vergeleken met de nulmeting, die een week eerder na afloop van de wedstrijd van FC Groningen tegen Feyenoord plaatsvond.