nieuws

15 nov 2012, 07:07

Massale actie Groningen tegen coma-zuipende jongeren

In Groningen komt een grootscheepse en breed gedragen actie tegen het coma-zuipen en ‘binge-drinken’ van jongeren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeenten in de provincie Groningen, politie, Openbaar Ministerie, GGD en verschillende organisaties gaan daarbij  samen optrekken tegen het alcoholgebruik onder jongeren. Dat bleek tijdens een bestuurlijke conferentie in Huizinge over het verschijnsel comazuipen. Steeds meer jongeren belanden door teveel alcohol te drinken in het ziekenhuis. Eén van de maatregelen om daar wat aan te doen is het nieuwe samenwerkingsverband alcoholintoxicatie, de Groningse variant van de ‘Alcoholpoli’. Dat ging tijdens de conferentie officieel van start.

‘Comazuipers’ zijn er steeds meer; afgelopen jaar belandden in Groningen alleen al 21 jongeren in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging – en dat aantal stijgt elk jaar. Hun gemiddelde leeftijd is 15 jaar. De GGD maakte bekend dat maar liefst 70% van de leerlingen op het MBO onverantwoord veel alcohol drinkt, maar ook jongeren van andere opleidingen kunnen er wat van.

De gevolgen zien we niet alleen terug op straat in de vorm van vernieling en overlast, maar ook in de schoolprestaties: alcohol maakt heel wat hersencellen kapot. Nico van der Lely, die de maatschappelijke discussie over alcohol en jongeren in Nederland heeft aangezwengeld, wist de aanwezige bestuurders te overtuigen van de noodzaak van een krachtige aanpak. Daarvan werden enkele voorbeelden gepresenteerd.

Zo werkt de gemeente Stadskanaal goed samen met de sportverenigingen, en start het Alfacollege komend jaar met een eerstejaarsproject alcoholpreventie. Leerlingen gaven alvast een preview van het theaterstuk dat daar deel van uitmaakt.