nieuws

08 okt 2002, 00:12

Massaal onderzoek in Groningen naar 1100 dode zeehonden

In Groningen gaat zaterdag een grootschalig onderzoek van start naar de kadavers van duizend tot 1100 zeehonden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft een onderzoek van een groep pathologen van de Erasmus-universiteit in Rotterdam, in samenwerking met pathologen uit het buitenland. Ook virologen, bacteriologen en epidemiologen doen mee aan het onderzoek waarbij ook de Zeehondencrèche in Pieterburen is betrokken.
De dode zeehonden werden de afgelopen maanden gevonden langs de Nederlandse kust, met name aan de Waddenzee. Doel van het onderzoek is te achterhalen of de massale sterfte onder de zeehonden uitsluitend een gevolg is van het zeehondenvirus en een vorm van natuurlijke selectie betreft, of dat er meer aan de hand is. Het is het meest grootschalige onderzoek dat ooit werd uitgevoerd naar de dood van zeehonden. Het staat onder leiding van de viroloog prof. dr. A. Osterhaus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
De kadavers zijn de afgelopen maanden en weken bewaard in containers. Deze worden de komende dagen naar een industrieterrein aan de Duinkerkenstraat in Groningen vervoerd, waar de sectie zaterdag start. Volgens woordvoerder Frank Duut van de Zeehondencrèche heeft de gemeente Groningen een milieu-vergunning afgegeven voor het onderzoek.
Het betreft logistiek gezien een grootschalige operatie gezien het grote aantal kadavers en het grote aantal onderzoekers. Wanneer de sectie is verricht zullen de kadavers meteen worden afgevoerd naar een destructiebedrijf. Volgens de onderzoekers vormen de kadavers vanuit wetenschappelijk oogpunt beschouwd een zeer waardevolle bron van informatie. ‘Hoe meer lichamen er onderzocht kunnen worden, hoe sterker de trend is die er eventueel kan worden vastgesteld’, aldus Duut.