nieuws

27 feb 2003, 00:12

Martiniziekenhuis wijst verantwoordelijkheid van de hand

Het Martiniziekenhuis in Groningen legt de verantwoordelijk voor een mogelijke HIV-besmetting van ruim vijfhonderd patiënten volledig bij de leverancier van de niet goed geïnstalleerde apparatuur. Dat heeft directeur zorg A. Ruikes van het ziekenhuis dinsdag gesteld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De patiënten in Groningen zijn mogelijk besmet geraakt omdat de nieuwe reinigingsmachine voor de onderzoeksapparatuur verkeerd was aangesloten en daardoor niet goed desinfecteerde. Volgens het ziekenhuis ligt de fout volledig bij de leverancier van de apparatuur, het bedrijf Dyped uit Rijsenhout.
Dyped is van de fout op de hoogte gesteld. De wasmachines zijn gelijk buiten gebruik gesteld en hebben een volledige controle ondergaan. Van de fout is melding gemaakt bij de Inspectie voor de Volksgezondheid.
,,Mochten er juridische stappen volgen, is de leverancier van de apparatuur volledig verantwoordelijk voor de fouten die gemaakt zijn’’, stelt Ruikes. ,,Er zijn menselijke fouten gemaakt: Dyped had er voor moeten zorgen dat de machines goed werden aangesloten.’’
Er wordt op dit moment onderzocht verricht naar de oorzaak van de foutieve aansluiting. ,,Dyped betreurt de gang van zaken net zo zeer als wij en stelt alles in het werk de oorzaak te achterhalen’’, aldus Ruikes.