nieuws

04 mrt 2003, 00:12

Martiniziekenhuis Groningen: patiënten laten massaal HIV-test doen

Een groot deel van de urologische patiënten van het Martiniziekenhuis in Groningen heeft al gehoor gegeven aan de oproep om hun bloed te laten testen op het HIV-virus. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdag bevestigd. Al 439 patiënten in Groningen en Drenthe die mogelijk besmet werden nadat onderzoeksapparatuur onvoldoende was gereinigd hebben zich inmiddels bij het testlaboratorium gemeld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Martiniziekenhuis in Groningen is tevreden met dit aantal. In totaal vallen 519 urologische patiënten in de risicogroep. Getracht wordt de overige tachtig patiënten deze week alsnog te bereiken. Over de uitkomsten van de bloedonderzoeken is nog niets bekend. In de loop van volgende week is bekend of één van de patiënten daadwerkelijk besmet is met het HIV-virus.
De directie van het ziekenhuis beklemtoont dat de kans op HIV-besmetting minimaal is. Dat komt mede omdat patiënten met een HIV-besmetting niet in het Martiniziekenhuis worden behandeld maar in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Bovendien wordt de plasbuis, waar de bacteriën mogelijk in het lichaam zouden zijn gekomen, na een onderzoek snel weer ‘natuurlijk’ gereinigd wanneer de patiënten na een onderzoek plassen.