nieuws

23 okt 2007, 17:05

Martinitoren dooft het licht

Komende zaterdag 27 oktober blijven Grote Markt en omgeving verstoken van de flonkerende verlichting van de Olle Grieze. De Martinitoren houdt het die dag voor gezien, wat de verlichting betreft.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zaterdag 27 oktober gaat op een record aantal plekken in Nederland het licht uit. Markante gebouwen als Martinitoren, de Euromast, de Tweede Kamer en het Ministerie van VWS doven hun verlichting. Voor het eerst in de geschiedenis gaat verlichting uit bij alle twaalf IKEA vestigingen, het Eindhovense hoofdkantoor van Philips Nederland, tientallen locaties van de energiebedrijven ESSENT, ENECO en NUON en twee elektriciteitscentrales van Electrabel. Dit alles in het kader van de derde Nacht van de Nacht, een initiatief van De Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu.

Bedrijven en overheden geven massaal gehoor aan de oproep van De Provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu om op 27 oktober het licht uit te doen. In Groningen doen de gemeente Bedum, De Marne, Groningen, Haren, Leek, Marum, Menterwolde, Reiderland Scheemda, Veendam, Winschoten, Winsum en Zuidhorn mee aan de nacht. Ze doven de aanlichting van gemeentehuizen, monumenten, torens en kerken of organiseren of ondersteunen activiteiten in hun gemeente. Ook bedrijven sluiten zich dit jaar weer aan bij de Nacht van de Nacht. In Groningen doven de bedrijven Bies, Electrabel, Friesland Foods Marum, Gasunie, Groningen Seaports, Ikea Groningen, Waterbedrijf Groningen, Waterschap Noorderzijlvest en Waterschap Hunze en Aa’s, de reclame- en aanstralingsverlichting van gebouwen en sluizen.

Ruim negentig gemeenten uit heel Nederland, twee keer zoveel als vorig jaar, doven lichten van meer dan 170 gebouwen, torens en kerken. En nog elke dag komen er overheden bij die tijdens de Nacht van de Nacht de verlichting van torens, gemeentehuizen, provinciehuizen, kerken of gemeentelijke monumenten uitzetten. Bedrijven en overheden die de Nacht van de Nacht willen ondersteunen kunnen zich nog tot 26 oktober melden op www.nachtvandenacht.nl.

Steeds meer gemeenten ontwikkelen beleid om structureel zuiniger met licht om te gaan. Zo liet de gemeente Eindhoven vorige week weten dat in de lichtstad in de toekomst na elf uur ’s avonds reclame- en sierverlichting uit moet. De gemeente geeft hiermee gehoor aan de oproep hiertoe van Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties, inmiddels overgenomen door minster Cramer van VROM. En Groningen kondigde na de vorige Nacht van de Nacht aan meer dan tienduizend lantaarnpalen te vervangen door dimbare exemplaren.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. En die verlichting neemt ieder jaar toe. Plekken waar het nog echt donker is, worden steeds zeldzamer en we verspillen zo ook energie. Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties organiseren daarom op 27 oktober de derde Nacht van de Nacht met veel ‘duistere’ activiteiten in het hele land. Zie voor meer informatie en actuele overzichten www.nachtvandenacht.nl.