nieuws

13 dec 2011, 20:08

Martinikerk Groningen in grote problemen; nauwelijks geld voor onderhoud

Het onderhoud van de Martinikerk staat onder grote druk. Door het wegvallen van subsidies en een gering aantal particulieren dat het gebouw als vriend structureel ondersteunt is er voor het onderhouden van de kerk nauwelijks geld. De Stichting Martinikerk Groningen die het gebouw beheert en exploiteert is daarom een bijzondere kerstactie begonnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Alle bezoekers van de kerk krijgen in de periode tot de kerst een kerstkaart mee van de Martinikerk. Op deze kaart staat informatie over hoe de kerk financieel ondersteund kan worden en er is een deel dat gebruikt kan worden om als kerstgroet op te sturen. De Stichting Martinikerk hoopt op deze wijze de sympathie van de Groningers voor hun Martinikerk om te kunnen zetten in een vriendschap die nog jaren mag duren.

De Stichting Martinikerk Groningen zet zich in voor het behoud van dit monument voor de toekomst. Deze Stichting is een onafhankelijke organisatie, die voor het uitvoeren van haar werk grotendeels afhankelijk is van de opbrengst van de verhuur van het gebouw, van incidentele subsidies en particuliere giften.

Al achthonderd jaar houdt de Martinikerk het vol. Het is enorm duur een monument in goede staat te houden. De onderhoudsbegroting voor de komende jaren is bijna € 600 000,-. De materialen zijn kwetsbaar. Daken en muren worden belaagd door vocht, vervuilde lucht en het Nederlandse klimaat.

De Stichting Martinikerk doet een dringend beroep op alle Groningers om zich het lot van de kerk aan te trekken.