nieuws

23 jan 2003, 00:12

Martini Ziekenhuis wordt high carecentrum Neonatologie

Het Martini Ziekenhuis en het Academisch Ziekenhuis Groningen zijn een samenwerking overeengekomen waarmee het Martini Ziekenhuis de status van regionaal high carecentrum voor Neonatologie krijgt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Een waardering voor alle medewerkers”, zegt M. Zweens, kinderarts, neonatoloog en medisch manager in het Martini Ziekenhuis. Alhoewel de hoogwaardige zorg voor pasgeborenen in het Martini op zich niets nieuws is, beschouwt zij het predikaat wel degelijk als een aanwinst. Want naast de financiering van de vier (in de toekomst zes) HC-plaatsen, betekent de status een inhoudelijke erkenning voor de kwaliteit van de afdeling Neonatologie. De reeds jarenlange samenwerking tussen het Martini Ziekenhuis en het AZG wordt hiermee bekrachtigd.
Neonatale high care (HC) is hoogwaardige zorg voor pasgeborenen die echter niet meer beademingsbehoeftig zijn. Het is een patiëntengroep die behoorlijk groeit omdat het aantal te vroeggeborenen steeds meer toeneemt en steeds vaker betere overlevingskansen heeft. Het Martini Ziekenhuis heeft ruimschoots ervaring in het verlenen van kwalitatief hoogwaardige zorg aan deze patiëntjes. “Op de afdeling liggen soms baby’s die veertien weken te vroeg geboren zijn. Onze medewerkers zijn goed opgeleid, het merendeel heeft de aantekening Neonatologie IC”, aldus Zweens. De afdeling beschikt naast de nodige knowhow over de nodige faciliteiten: twaalf couveuses en moderne beademings- en bewakingsapparatuur. Verder werken er twee neonatologen en ook dat was een voorwaarde om aangemerkt te kunnen worden als regionaal high carecentrum.