Nieuws

Markantste wooncomplex van Groningen - La Liberté – officieel geopend

Het zal niemand zijn ontgaan: nabij de Gasunie aan het Vrijheidsplein is een zeer opmerkelijke woontoren verrezen. Deze beïnvloedt wederom de sky-line van Groningen en draagt, dankzij het ontwerp van een Parijse architect, bij aan het imago van Groningen als een stad waar ze geen doorsnee architectuur neerzetten. Architect Perrault is bekend van de nationale bibliotheek in Parijs. Vandaag gaat het officieel open.Het zal niemand zijn ontgaan: nabij de Gasunie aan het Vrijheidsplein is een zeer opmerkelijke woontoren verrezen. Deze beïnvloedt wederom de sky-line van Groningen en draagt, dankzij het ontwerp van een Parijse architect, bij aan het imago van Groningen als een stad waar ze geen doorsnee architectuur neerzetten. Architect Perrault is bekend van de nationale bibliotheek in Parijs. Vandaag gaat het officieel open.Het zal niemand zijn ontgaan: nabij de Gasunie aan het Vrijheidsplein is een zeer opmerkelijke woontoren verrezen. Deze beïnvloedt wederom de sky-line van Groningen en draagt, dankzij het ontwerp van een Parijse architect, bij aan het imago van Groningen als een stad waar ze geen doorsnee architectuur neerzetten. Architect Perrault is bekend van de nationale bibliotheek in Parijs. Vandaag gaat het officieel open.


Leestijd: 1 minuut

Woensdag vindt aan de Laan van de Vrijheid de officiële opening plaats van het nieuwbouwproject La Liberté van de Christelijke Woningstichting Patrimonium.

Het door de Franse architect Dominique Perrault ontworpen complex telt 120 sociale huurwoningen en 3000 m2 kantoorruimte. De opening wordt verricht door de voorzitter van de raad van commissarissen van Patrimonium, de heer Erik de Haas, in aanwezigheid van de architect.

Bijzonderheden gebouw

Samen met het Gasuniegebouw vormt La Liberté een moderne toegangspoort tot de stad. Onderdeel van de architectuur zijn de circa 150 spiegels van 110 cm x 240 cm die aan de gevels zijn bevestigd. Het complex bestaat uit twee gebouwen waarvan de hoogste 22 verdiepingen telt en 72 meter hoog is. Het bovenste deel van deze flat verschuift op de 13e laag een meter naar twee zijden. De versmalde 3e verdieping van beide torens is onderling verbonden met een luchtbrug, die zowel voor de kantoren als woningen een extra kwaliteit oplevert en mogelijk een recreatieve functie krijgt.

Onlangs kreeg dit wooncomplex bij de Grote Groninger Gebouwenenquête 2011 de derde prijs van de vakjury.

De architect

Architect Perrault is bekend van de nationale bibliotheek in Parijs. Hij bouwt over de hele wereld. Met het ontwerp voor La Liberté bouwt hij voor het eerst in Nederland.

Oving architekten is als Nederlandse co-architect bij het project betrokken geweest.

Appartementen en overige voorzieningen

Het is uitzonderlijk dat een dergelijk complex ontwikkeld kon worden in de sociale huur.

Elke verdieping telt vijf appartementen. Van de 120 huurwoningen zijn er 107 appartementen met twee slaapkamers en 13 met drie slaapkamers. Alle woningen hebben minimaal 1 balkon die met een schuifdeur kan worden afgesloten (loggia). De parkeergarage onder de grond heeft 173 plekken en bovenop de garage is een ecologische tuin gesitueerd.

De onderste drie verdiepingen van het gebouw zijn bestemd voor kantoren.