nieuws

08 sep 2011, 09:09

Markante nieuwbouw bij Euroborg officieel van start

De nieuwbouw voor de dienst Sociale Zaken en Werk op het Europapark in Groningen start vandaag. Wethouder Elly Pastoor van Sociale Zaken verricht, samen met vertegenwoordigers van de gebruikers en de bouwer, de starthandeling. Het gebouw biedt over twee jaar onderdak aan circa 650 medewerkers. De door Meyer en Van Schooten Architecten ontworpen nieuwbouw krijgt een ondergrondse parkeergarage van twee lagen met een Park and Ride (P+R)-functie voor ongeveer 216 auto’s. Daarboven een begane grond en vier verdiepingen. Het totale bruto vloeroppervlak is circa 17.000 vierkante meter.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het nieuwe kantoor van SOZAWE wordt een uitnodigend en transparant gebouw, met een laagdrempelig karakter.

De belangrijkste reden voor de nieuwbouw is dat het huidige pand aan de Eendrachtskade verouderd is en niet meer voldoet aan de huidige eisen. Daarnaast geeft de nieuwbouw ruimte aan een verdere verbetering en verbreding van de dienstverlening aan de circa 1.000 dagelijkse bezoekers.
Vier verdiepingen

BAM Utiliteitsbouw gaat het nieuwe kantoor bouwen en neemt ook het meerjarig onderhoud van het casco gebouw en de gebouwgebonden installaties voor haar rekening.

Marktplaats
Op de begane grond komt de Marktplaats: een overzichtelijke en ruime locatie waar klanten en bezoekers makkelijk terecht kunnen met vragen over werk, inkomen, schuldhulpverlening, zorg en onderwijs. Op deze Marktplaats komt onder andere het huidige Werkplein met de klantontvangst van SOZAWE, de Groningse Kredietbank en het UWV WERKbedrijf.

Zichtbaar duurzaam
De nieuwbouw van SOZAWE onderscheidt zich door haar duurzame karakter. Het gebouw is compact, heeft een goed geïsoleerde schil en ‘oogt’ groen door binnentuinen, atria en een vegetatiedak. Een zogeheten WKO-installatie slaat de warmte in de zomer op in de bodem, om in de winter te gebruiken voor verwarming. Samen met zonnepanelen, zonnecollectoren en energiebesparende verlichting, is dit goed voor de toekenning van energielabel A++.

Bereikbaarheid
SOZAWE krijgt een prominente plek aan het nieuwe Harm Buiterplein waar eind 2012 het definitieve station Europapark geopend wordt. Daardoor en door de aan te leggen busverbindingen is het gebouw goed bereikbaar, zowel met de fiets en de auto als met het openbaar vervoer.

Planning
In het najaar van 2013 moet het nieuwe gebouw aan het Harm Buiterplein klaar zijn. Dan verhuizen SOZAWE en UWV van de ‘Zwarte Doos’ aan de Eendrachtskade en de Zaagmuldersweg naar het nieuwe gebouw.