nieuws

20 nov 2013, 13:01

Mannes Ubels mag op borgtocht vrij; vriendin is 'ontzettend blij'

De Groningse actievoerder Mannes Ubels mag op borgtocht vrij.De Groningse actievoerder Mannes Ubels mag op borgtocht vrij. Dat heeft de rechter in het Russische St. Petersburg zojuist besloten. Greenpeace zal de borgsom van ongeveer 2 miljoen roebel, 45.000 euro, betalen. Waarschijnlijk moet Ubels wel in Rusland blijven. Ook de andere Nederlandse activiste Faiza Oulahsen mag op borgtocht vrij. Carmen van Woudenberg, de vriendin van Ubels, is ontzettend blij met het nieuws.
 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ubels werd midden september samen met nog 28 andere Greenpeace-activisten opgepakt bij een actie tegen Russische olieboringen in het Noordpoolgebied. Hij was machinist op het schip de Arctic Sunrise, die onder de Nederlandse vlag vaart. De rechter in Rusland besloot eerder al drie Russen en negen buitenlandse activisten op borgtocht vrij te laten. Een van de actievoerders blijft wel langer vastzitten.

Carmen van Woudenberg, de vriendin van Greenpeace-activist Mannes Ubels, is ontzettend blij met het nieuws dat Ubels vrij mag op borgtocht. ,,Ik sprong echt uit mijn vel van blijdschap. We stonden voor Schiphol te dansen'', zei ze woensdagmiddag vanaf Schiphol. Van Woudenberg vliegt later vandaag naar Sint-Petersburg, waar Ubels vastzit. ,,Met een beetje geluk kan ik Mannes zaterdag in mijn armen sluiten”, zei ze.

Het geduld van Van Woudenberg werd afgelopen week flink op de proef gesteld. De rechtbank maakte eerst bekend dat drie Russische activisten op borgtocht vrijkwamen en dat een Australiër nog drie maanden in voorarrest bleef. Dat wilden aanklagers van de Russische justitie ook bij Ubels, die woensdag voor de rechter moest verschijnen. ,,Toen eerder deze week ook andere buitenlandse activisten op borgtocht vrij mochten, groeide bij mij ook de hoop dat Mannes uit de gevangenis zou mogen. Toch durfde ik er niet op te hopen.”

Van Woudenberg zou eigenlijk pas vanavond via Wenen naar Rusland vliegen, maar kreeg het aanbod om vanmiddag met een privéjet rechtstreeks op Sint-Petersburg te vliegen. ,,Het is ongelooflijk mooi dat heel veel mensen ons proberen te helpen", zegt ze.  De vriendin van Ubels blijft tot 2 december in Rusland. Ze houdt er rekening mee dat de activist het land niet uit mag zolang er nog geen uitspraak is. ,,We hebben nu in ieder geval wel even wat tijd om samen te zijn en daar ben ik blij om. Misschien dat ik na die tijd ook weer eens terug kan naar Rusland. In ieder geval kunnen we nu op normale manier contact houden."