nieuws

02 jan 2003, 00:12

Mannen uit Tolbert belanden in Amsterdamse cel na oudejaarsgrap met gestolen Van Gogh's

De twee mannen uit Tolbert die momenteel vast zitten in een Amsterdamse cel vanwege verdenking van afpersing van het Van Gogh Museum in Amsterdam, zijn de dupe van hun eigen, uit de hand gelopen oudejaarsgrap. Dat zegt W. Kooiker, woordvoerder van het tweetal.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit het museum werden begin december twee schilderijen van Vincent van Gogh met een waarde van enkele miljoenen euro's ontvreemd. De aangehouden mannen hadden geld losgeld geëist in ruil voor de schilderijen.
Volgens de woordvoerder gaat het om een stunt van vijftien mannen uit het Groningse plaatsje Tolbert. De groep haalt ieder jaar rond de jaarwisseling een grap uit waarmee ze landelijke aandacht proberen te halen.
Dit jaar hadden de mannen in een brief aan het museum 50.000 euro losgeld geëist voor de verdwenen schilderijen. In de brief werd gemeld dat het geld overgemaakt zou worden aan een goed doel. Het museum moest via een kleine advertentie in het Dagblad van het Noorden aangegeven of ze akkoord gingen met de eis. Uiteindelijk verschenen er in de krant twee advertenties. De laatste dateerde van 31 december en bevatte de tekst: ‘Het komt vast wel goed, maar waar is het bewijs?’.
De grappenmakers printten van het internet de afbeeldingen van de gestolen schilderijen. Een foto hiervan werd naar het museum in Amsterdam gefaxt. Ook werd er een kopie van een lokaal krantje meegestuurd met op de voorpagina een foto van de ‘verdwenen schilderijen’. In de fax vroegen de mannen tevens om een mobiel nummer van de politie zodat de partijen met elkaar konden sms’en. Toen er vanuit Amsterdam geen reactie kwam, dachten de mannen dat de grap uit was.
De stunt kreeg toch nog een onverwacht staartje. Twee van de vijftien grappenmakers werden op nieuwjaarsdag door de politie van hun bed gelicht en meegenomen naar de cel. Beiden zitten nog vast.
Volgens de woordvoerder zal de groep donderdag hun spijt betuigen aan het museum. “Het is allemaal vreselijk uit de hand gelopen en we zitten hier vreselijk in de stress,” zegt hij. “Het was leuk bedoeld, maar de grap heeft nu toch echt een zwart randje gekregen.” Eerder zorgden de mannen uit Tolbert voor opschudding toen ze het enorme beeld van Lenin versleepten.