nieuws

05 aug 2002, 00:12

Mannen dringen op NK ,,bommetje’’ om hoogste plons

De hoogste, de origineelste of de mooiste plons van Nederland: daarvoor strijden woensdagavond 7 augustus meer dan 120 kandidaten in Stadskanaal. Voor de tweede keer organiseert het gemeentelijke zwembad het Nederlands Kampioenschap ,,bommetje springen’’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er wordt gesprongen in twee leeftijdscategorieën (jeugd tot twaalf jaar en volwassen) en van twee duikplanken (1 en 3 meter hoog). De recordhouders van vorige jaar veroorzaakten waterzuilen van 3,5 en 6,5 meter. ,,Er zijn allerlei technieken om een zo hoog mogelijke plons te krijgen’’, vertelt organisator J. Eefting. ,,Het is zeker niet zo dat de dikste deelnemer automatisch de winnaar is. Hoe je neerkomt is belangrijker dan je massa.’’
Het merendeel van de deelnemers bestaat uit mannelijke tieners. De oudste deelnemer was vorige jaar 54. Een speciaal ,,bommetje’’ wordt dit jaar gemaakt door een lokaal echtpaar dat die avond 21 jaar getrouwd is: zij zullen samen van de hoge duikplank plonsen.
De winnaars gaan naar huis met een bokaal en kaartjes voor een wedstrijd van FC Groningen. De 19-jarige kampioen van vorige jaar zal zijn titel overigens niet verdedigen: hij verkoos een vakantie met vrienden op Terschelling boven de beker.