nieuws

07 apr 2008, 09:09

Mannen aangehouden voor handel in Bulgaarse vrouwen

De Groninger politie heeft na langdurig onderzoek twee mannen aangehouden op verdenking van mensenhandel en uitbuiting. Dat heeft de politie zaterdag bekend gemaakt. De twee, een 41-jarige man uit Bulgarije en een 61-jarige Groninger, worden ervan verdachte zeker zeven jonge Bulgaarse vrouwen Nederland binnen te hebben gesmokkeld om ze vervolgens de prostitutie in te dwingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zaak kwam in januari 2007 aan het licht, toen een 16-jarig Bulgaars meisje zich als 23-jarige zelfstandige wilde inschrijven bij de Belastingdienst. Na onderzoek bleek haar paspoort te zijn vervalst en bleek het meisje als prostituee werkzaam te zijn in Groningen. Uit politieonderzoek bleek later dat zij samen met meerdere Bulgaarse vrouwen Nederland was binnen gebracht.

Het onderzoek leidde in november 2007 tot de aanhouding van een 41-jarige Bulgaar, de hoofdverdachte in de zaak. De man werd in februari 2008 overgeleverd aan de politie in Groningen, waarna begin maart een tweede verdachte, een 61-jarige Groninger, kon worden aangehouden.

De Groninger wordt ervan verdacht gedurende meerdere jaren de vrouwen naar diverse plaatsen in Nederland te hebben vervoerd, voor het verrichten van gedwongen seks. Ook controleerde hij of de vrouwen hun werk als prostituee bleven uitvoeren. De man heeft inmiddels bekend. Hij is in afwachting van de rechtszaak in vrijheid gesteld.

Volgens de politie zijn nu zeven slachtoffers bekend. ,,Het onderzoek gaat nog door. We verwachten meer aangiften binnen te krijgen en binnenkort meer verdachten aan te kunnen houden’’, aldus een politiewoordvoerder.