nieuws

11 dec 2009, 13:01

Man stierf natuurlijke dood in politiecel

De 54-jarige man uit Stadskanaal op 30 augustus dood in een politiecel in het cellencomplex in Groningen werd gevonden, is een natuurlijke dood gestorven. Dat maakte de Groningse politie vrijdag bekend naar aanleiding van onderzoek door de Rijksrecherche. De man leed aan een ernstige hartkwaal en had een dubbele longontsteking.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens zijn verblijf in de cel is de man regelmatig gecontroleerd, zo verklaarde een woordvoerder van de politie vrijdag. “Voordat iemand wordt opgesloten, wordt eerst overlegd met een arts en ambulancezorg of zijn gezondheid dat toelaat. Deze man was opgepakt wegens ernstige dronkenschap, maar zijn gezondheidsklachten waren bij ons niet bekend. Er hing een camera in zijn cel en hij is regelmatig onderworpen aan een fysieke controle. Toen bewakers op de camerabeelden zagen dat het mogelijk toch niet goed met hem ging, zijn ze erheen gegaan maar toen was hij al in coma”, aldus de zegsman. Reanimatie mocht niet meer baten.

In het rapport van de Rijksrecherche staat wel een verbeterpunt voor het in januari 2008 geopende cellencomplex: de intercomknop in de cel werkte niet goed. Maar in datzelfde rapport staat dat dit geen rol heeft gespeeld bij het overlijden van de man.