nieuws

26 mrt 2002, 00:12

Man sloopt monument na aansporing gemeente

De eigenaar van een monumentale boerderij uit 1813 in Sappemeer heeft de voorgevel van zijn eigen pand gesloopt. Dit heeft geleid tot verontwaardiging bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer. De man heeft al langer ruzie met de gemeente over een verplaatsing van het monumentale pand.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eigenaar Daan Edzes zegt met zijn sloopactie te handelen naar aanleiding van een brief van wethouder Schmied. “Ik heb vorige week de schoorsteen handmatig weggehaald, waardoor steeds meer stenen in de gevel los kwamen te zitten”, aldus Edzes. De wethouder droeg hem op de loszittende stenen te verwijderen, omdat er gevaar zou dreigen voor mensen die over straat langs de boerderij lopen. Volgens de eigenaar trok het verwijderen van losse stenen alsmaar andere stenen los. Ten slotte bleef er geen gevel meer over.
Edzes ligt al meer dan een jaar met de gemeente in de clinch. De eigenaar van de boerderij wilde het pand tien meter naar achteren verplaatsen. “Dan kunnen de mensen het beter zien dan nu, wanneer ze op de straat staan”, verklaart Edzes. De gemeentelijke monumentencommissie gaf echter een ‘negatief advies’ over de sloopaanvraag. Eind vorig jaar tekende de eigenaar bezwaar aan tegen deze uitspraak. Dat bezwaar werd mondeling gehonoreerd, maar Edzes zegt nog steeds te wachten op de schriftelijke bevestiging van die toezegging.
Wethouder Schmied ontkent dat hij opdracht heeft gegeven tot het weghalen van de loszittende stenen. “In mijn brief sommeerde ik meneer Edzes om de voorgevel van de boerderij te stutten, zodanig dat de voorgevel niet op straat kan vallen.” Schmied neemt de zaak hoog op; hij ziet het vernielen van de voorgevel als ‘slopen zonder vergunning’. De gemeente overweegt juridische stappen.